/
/
/
دامیننس بیت کوین چیست؟
دامیننس بیت کوین چیست؟
ارز دیجیتال

دامیننس بیت کوین چیست؟

ارز دیجیتال

دامیننس بیت کوین چیست؟

آنچه که یک تریدر، تحلیل‌گر و سرمایه‌گذار بازار ارزهای دیجیتال را به تصمیمی آگاهانه، درست و سودآور نزدیک می‌کند، ابزارها و شاخص‌های این بازار است.

در ادامه سری مقالات معرفی ارزهای دیجیتال، این بار قصد داریم به معرفی دامیننس بیت کوین بپردازیم. با ما همراه باشید.

دامیننس بیت کوین یک شاخص برای تعیین و نمایش درصد ارزش بیت کوین نسبت به ارزش کلی بازار است. اینکه این شاخص در کنار نقدهایی که به‌ آن‌ وارد است، چه تحلیل‌ها و کاربرد‌هایی را در اختیار تریدرها قرار می‌دهد و نحوه محاسبه آن را در این متن آورده‌ایم.

آشنایی با مفهوم دامیننس بیت کوین

دامیننس بیت کوین یکی از شاخص‌ها و اصطلاحات کریپتوکارنسی است‌ که‌ تاثیر بسزایی در روند ترید سرمایه‌گذارن دارد. در پاسخ به این سوال که دامیننس چیست؟ باید بگوییم سلطه که معنای لغوی دامیننس است نشان می‌دهد چه میزان از ارزش کلی بازار ارزهای دیجیتال به بیت کوین اختصاص دارد.

دامیننس بیت کوین در ظاهر یک عدد است، اما نشان می‌دهد که تریدرها علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری روی بیت کوین هستند یا سایر ارزهای دیگر که آلت کوین نام دارند.

براک درک بهتر تصور کنید دامیننس بیت کوین ۴۵ درصد است. این نشان می‌دهد که بیت کوین ۴۵درصد از ارزش کریپتوکارنسی را به خود اختصاص داده و ۵۵ درصد باقی‌مانده سهم آلت کوین‌‌ها است.

تاریخچه دامیننس بیت کوین

زمانی که بیت کوین تنها ارز دیجیتال کریپتوکارنسی بود دامیننس بیت کوین ۱۰۰ درصد تخمین زده می‌شد. به مرور با عرضه آلت ‌کوین‌ها این مقدار به ۸۰ درصد کاهش یافت. در سال ۲۰۱۷ آلت کوین‌ها بالاخره توانستند تریدرها را برای معامله و تبدیل بیت کوین به ارزهای دیگر قانع کنند. در همین سال و با افزایش تعداد تریدرها، دامیننس بیت کوین به ۳۲درصد کاهش یافت.

سال ۲۰۱۸ بازار ارزهای دیجیتال و رکود آلت کوین‌ها، تریدرها را به سمت معامله بیت کوین سوق داد تا دوباره دامیننس بیت کوین روند صعودی به خود بگیرد‌‌. این روند صعودی تا سال ۲۰۲۱ ادامه داشت، اما با خبر ممنوعیت استخراج بیت کوین در چین و مشکلاتی که برای منابع انرژی به‌وجود می‌آمد دوباره دامیننس بیت کوین نزولی شد.

روند نزولی تا سال ۲۰۲۳ همچنان ادامه داشت. در اواخر این سال و اوایل سال ۲۰۲۴ بیت کوین دوباره توانست به قله ارزهای دیجیتال بازگردد و دامیننس آن بیشتر از ۵۰درصد شد.

اکنون یعنی در زمان نگارش این مطلب دامیننس بیت کوین حدود ۶۰درصد است که نشان می‌دهد بیت کوین همچنان سهم قابل توجهی از بازار ارزهای دیجیتال را در دست گرفته است.

محاسبه دامیننس بیت کوین

برای محاسبه دامیننس بیت کوین به شاخص دیگری که مارکت کپ بازار گفته می‌شود نیاز داریم. مارکت کپ ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال را شامل می‌شود. فرمول محاسبه مارکت کپ در زیر آورده شده است:

مارکت کپ ارز دیجیتال= نرخ فعلی هر توکن× تعداد کل توکن‌های استخراج شده

برای محاسبه دامیننس بیت کوین که بر واحد درصد به‌دست می‌آید، از فرمول زیر استفاده می‌کنیم:

دامیننس بیت کوین = (مارکت کپ بیت کوین / کل مارکت کپ) × ۱۰۰

تحلیل حرکت نرخ بیت کوین براساس شاخص دامیننس بیت کوین

دامیننس بیت کوین یک شاخص احتمالی برای پیش‌بینی روند حرکت نرخ بیت کوین و آلت کوین‌ها است. گرچه در بازار
ارزهای دیجیتال همه چیز برپایه احتمال و پیش‌بینی‌های غیرقطعی بیان می‌شود، اما می‌توان به کمک شاخص دامیننس بیت کوین روند‌هایی با احتمال بالا را پیش‌بینی کرد و ترید را براساس آن انجام داد.

به‌طور کلی ۴ سناریو برای دامیننس بیت کوین وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • روند صعودی قیمت بیت کوین و دامیننس بیت کوین: در چنین شرایطی که نرخ بیت کوین و دامیننس آن رو به افزایش است، به احتمال زیاد روند صعودی bull run را در پیش خواهیم داشت.
  • افزایش نرخ بیت کوین و کاهش دامیننس آن: در شرایطی که نرخ بیت کوین درحال افزایش است، سهم آن در بازار کاهش پیدا می‌کند، می‌توان آغاز فصل آلت ‌کوین‌ها را پیش‌بینی کرد.
  • کاهش نرخ بیت کوین و افزایش دامیننس آن: در بازاری که نرخ بیت کوین نزولی است ولی سهم آن در بازار افزایش پیدا می‌کند، می‌تواند نشانه کاهش نرخ آلت کوین‌ها باشد.
  • کاهش نرخ بیت کوین و دامیننس آن: تحلیل چنین شرایطی در بازار به ما می‌گوید که یک بازار با روند نزولی بسیار گسترده‌ای در پیش است.

شاخص واقعی دامیننس بیت کوین (Real BTC Dominance Index) چیست؟

شاخص واقعی دامیننس بیت کوین، ارزش بیت کوین را تنها نسبت به ارزهایی که از الگوریتم اثبات کار (Proof-of-Work یا PoW) استفاده می‌کنند نشان می‌دهد. این ارزها عبارت‌اند از:

  • Litecoin
  • Monero
  • hBitcoin Cas
  • Bitcoin SV
  • Zcash
  • Dash
  • Dogecoin

شاخص واقعی دامیننس بیت کوین از فرمول زیر به‌دست می‌آید:

دامیننس بیت کوین /(دامیننس کوین + دامیننس تمام ارزهای مبتنی بر pow)

دامیننس بیت کوین چه کاربردهایی دارد؟

ساده ترین اهمیت و کاربرد دامیننس بیت کوین پیش‌بینی روند حرکت نرخ این ارز و سایر آلت کوین‌ها است. اما این شاخص کاربردهای دیگری در بازار ارزهای دیجیتال دارد که در ادامه آن‌ها را بیان کرده‌ایم.
تعیین نقاط ورود و خروج به بازار بیت کوین

شاخص دامیننس بیت کوین به تریدرها و به‌خصوص تحلیل‌گران این بازار می‌گوید که عرضه و تقاضا برای این ارز چه اندازه است. همچنین می‌توان نرخ بیت کوین و روند حرکت آن را نیز که وابسته به میزان عرضه و تقاضای تریدرها است، تخمین زد.

تعیین میزان ریسک‌پذیری یا ریسک‌گریزی تریدرها

بیت کوین به‌عنوان یک دارایی امن در بازار ارزهای دیجیتال شناخته می‌شود. زمانی که دامیننس آن صعودی باشد، نشان می‌دهد که تریدرها در آشفتگی بازار و اقتصاد نابه‌سامان جهانی به‌دنبال معامله‌ای با امنیت بالا هستند و نمی‌خواهند ریسک سرمایه‌گذاری روی آلت کوین‌ها را بپذیرند. عکس این قضیه هم درست است.

انتقادات واردشده بر دامیننس بیت کوین

تمام شاخص‌هایی که برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال به تریدرها کمک می‌کنند، در کنار مزایا و کاربردهایی که دارند، انتقادها و ایرادهایی هم به آن‌ها وارد شده است‌. این موضوع درباره دامیننس بیت کوین نیز صدق می‌کند‌. در ادامه معایب این شاخص و سلطه را بررسی کرده‌ایم.

دامیننس بیت کوین به ارزش بازار ارزهای دیجیتال وابسته است

ارزش کلی بازار اصطلاحی است که بیشتر برای دارایی‌های سنتی صدق می‌کند. دامیننس بیت کوین زمانی واقعا دقیق و قطعی است که تمامی بیت کوین‌های استخراج‌شده در بازار فعال باشند‌ اما این‌گونه نیست و تعدادی از این ارزها یا به‌دلیل فراموشی آدرس کیف پول دیجیتال یا هر دلیل دیگری گم شده‌اند یا توسط سرمایه‌گذاران اصلی پنهان مانده‌اند.

امکان دستکاری دامیننس بیت کوین وجود دارد

فعالان بازار ارزهای دیجیتال بنابر منفعت خود یا سیاست‌های اقتصادی می‌توانند با ایجاد ایردراپ، دامیننس بیت کوین را تغییر دارند.

دامیننس بیت کوین در آینده کارایی خود را ازدست می‌دهد

اگر عرضه آلت کوین‌ها با روند صعودی پیش برود و سودآوری قابل توجهی برای تریدرها داشته باشد، دامیننس بیت کوین روزبه‌روز کوچک‌تر خواهد شد و در نهایت به عددی خواهد رسید که دیگر نمی‌توان به‌عنوان ابزاری برای تحلیل یا تصمیم تریدرها از آن استفاده کرد.

دامیننس بیت کوین تحت چه شرایطی تغییر می‌کند؟

همه شما می‌دانید که بیت کوین چیست و تا چه اندازه تریدرها آن را به‌عنوان دارایی امن می‌شناسند. اولین فاکتوری که روی دامیننس بیت کوین تاثیرگذار است، احساسات و رفتارهای هیجانی سرمایه‌گذاران در نوسانات ناگهانی یا انتشار یک خبر سیاسی یا اقتصادی است.

در چنین شرایطی تریدرها می‌خواهند سریعا دارایی‌های‌شان را به ارزی امن تبدیل کنند. بنابراین، یک‌باره شاهد افزایش شاخص دامیننس بیت کوین خواهیم بود.

پیشرفت فناوری بلاک‌چین و اجرای برنامه‌های مبتنی بر تکنولوژی در این شبکه تریدرها را به سرمایه‌گذاری روی بیت کوین سوق می‌دهد.

ازطرفی دیگر گاهی عرضه و رشد چشمگیر آلت کوین‌ها به‌خصوص با رونمایی از ویژگی‌های جدید در شبکه عرضه‌کننده مانند هزینه پایین تراکنش‌ها یا ویژگی‌های مقیاس‌پذیری باعث می‌شود تریدرها سرمایه‌های‌شان را به سمت این آلت کوین ببرند. در این شرایط روند حرکت شاخص دامیننس نزولی خواهد شد.

چطور دامینسس بیت کوین را به‌صورت لحظه‌ای مشاهده کنیم؟

با توجه به اهمیت و کاربرد شاخص سلطه در تصمیم‌گیری تریدرها و تغییر لحظه‌ای آن در بازار پویای ارزهای دیجیتال، لازم است از عدد به‌روز و دقیق این شاخص و روند حرکت آن اطلاع پیدا کنید.

برای رصد دامیننس بیت کوین ۲ وب‌سایت Coinmarketcap و Tradingview با فضای ساده و رابط کاربری بسیار راحتی که دارند می‌توانند به شما کمک کنند تا اطلاعات مورد نیازتان را درباره سلطه بیت کوین جمع‌آوری کنید.

آیا می‌توان به شاخص دامیننس بیت کوین اعتماد کرد؟

دامیننس بیت کوین تنها یک ابزار برای پیش‌بینی و تحلیل روند حرکت بازار ارزهای دیجیتال است. برای تصمیم‌گیری بهتر باید از تحلیل‌های تکنیکال و ابزارهای دیگری هم استفاده کنید تا بتوانید با یک پیش‌بینی نزدیک به واقعیت بهترین نقاط ورود و خروج به بازار را کشف کنید.

سلطه بیت کوین هرگز به‌تنهایی نمی‌تواند مرجع و منبع دقیقی برای تحلیل بازار باشد، چراکه به‌دلیل دستکاری یا احساسات هیجانی تریدرها در بازار ممکن است خطا داشته باشد و شما نتوانید اطلاعات درستی از روی نمودار حرکت آن به‌دست آورید.

جمع‌بندی

دامیننس بیت کوین یکی از شاخص‌های احتمالی برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال است که به تحلیل‌گران و تریدرها کمک می‌کند تا متوجه رفتار آینده بازار شوند. این شاخص گرچه احتمالی است اما بینش کلی از بازار را به ما می‌دهد.

احساسات تریدرها، عرضه آلت کوین‌های با رشد بالا و ویژگی‌های جدید و کارآمد شبکه بلاک‌چین همگی می‌توانند شاخص دامیننس بیت کوین را تحت تاثیر قرار دهند.

در آخر توصیه می‌کنیم که در آشفتگی‌های بازار و اقتصادی که آینده نامعلومی دارد، برای تصمیم‌گیری دقیق و درست درباره نقاط ورود به بازار یا خروج از آن بهتر است پیش‌بینی همه جانبه‌تری داشته باشید و از ابزارهای تحلیل دیگری در کنار این شاخص استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *