در ادامه این مقاله از دیجیپی با مفهوم این اصطلاح، تاثیر و کاربردهای آن بهطور کامل آشنا خواهید شد. پس تا انتهای این متن همراه باشید.
با مفهوم دامیننس آشنا شوید
دامیننس (Dominance) از رایجترین اصطلاحات ارز دیجیتال است که در لغت معنای سلطه میدهد. زمانی که از دامیننس یک ارز صحبت میشود، منظور تسلط آن بر ارزش کل بازار است. این اصطلاح به شما کمک خواهد کرد روند قیمت را تشخیص دهید و تصمیم درستی برای سرمایهگذاری بگیرید.
زمانی که صحبت از دامیننس یک ارز مانند اتریوم باشد منظور این بوده که کریپتوی مورد نظر، چند درصد از ارزش بازار رمزارزها را اشغال کرده است. همچنین این معیار کمک میکند تا تشخیص دهید یک ارز چه تاثیری در این بازار دیجیتالی دارد. با درک این مفهوم، مسیر آسانتری در شناسایی سهمهای قابل رشد طی خواهید کرد.
زمانی که بدانید ارز دیجیتال چیست و یک کریپتو چند درصد از ارزش کل بازار را بهخود اختصاص داده، میتوانید از نحوه توزیع سرمایه در این صنعت مطلع شوید و درنتیجه، تحلیلهای بهتری انجام دهید. وقتی یک کریپتو دامیننس بالایی داشته باشد، یعنی بخش زیادی از ارزش بازار را اشغال کرده و این ویژگی، نشئت گرفته از ثبات آن است.
دامیننس از چه زمانی مطرح شد؟
با ظهور بیتکوین در سال 2009 که اولین و اصلیترین ارز دیجیتال است، بهتدریج اصطلاحات مختلف وارد بازار شدند. دامیننس نیز از همان ابتدا مطرح شد.
البته در آن زمان بهدلیل اینکه بیتکوین تنها ارز دیجیتال موجود بود، نرخ دامیننس آن، چیزی حدودی 100درصد از ارزش کل بازار میشد. اما با عرضه کریپتوکارنسیهای دیگر بهتدریج این نرخ کاهش پیدا کرد. بااینحال هنوز هم Bitcoin پیشرو و باثبات باقی مانده است.
بیت کوین تا سال 2015 که هنوز اتریوم و پساز آن دیگر آلتکوینها عرضه نشده بودند، دامیننسی با نرخ 70 تا 80درصد از ارزش کل بازار را داشت.
اتریوم با بستر غیرمتمرکز جدید خود و همچینن ارائه قراردادهای هوشمند، علاقه افراد را برانگیخت تا برای خرید دیگر آلتکوینها نیز تمایل نشان دهند. فرآیند عرضه دیگر کریپتوهای محبوب تا حدود سال 2017 منجر به کاهش دامیننس بیتکوین به 35 تا 40درصد از ارزش کل بازار شد.
درحالحاضر کریپتوکارنسیهای مختلف درصدهای متفاوتی از ارزش کل بازار را بهخود اختصاص میدهند. درواقع اکنون دیگر ارزش بازار در اختیار بیتکوین یا آلت کوین محبوبی مانند اتریوم نیست، بلکه ارزهای دیجیتال زیادی وجود دارد که با دامیننس خود، روی بازار تاثیر میگذارند.
کاربرد دامیننس در بازار ارزهای دیجیتال
تصمیمگیری در بازار کریپتوکارنسیها نیاز به بررسی جنبههای مختلف دارد که یکی از مهمترین آنها، دادههای مرتبط با دامیننس است. درواقع با بررسی نرخ این معیار متوجه خواهید شد سرمایه بازار به ارزهای قدیمی و معتبری مانند بیتکوین اختصاص داده شده یا نه، ارزهای کوچکتر نیز بخشی از ارزش بازار را بهدست آوردهاند؟
بهطور کلی مهمترین کاربرد دامیننس به بررسی روند قیمتی بیتکوین مربوط میشود. با اینحال این معیار، کاربردهای مختلفی برای سایر ارزهای دیجیتال نیز دارد که بهتر است با آنها آشنا شوید.
کاربرد دامیننس برای تشخیص روند کلی بازار
یکی از مهمترین کاربردهای دامیننس، تشخیص روند کلی بازار است. زمانی که ببینید ارزی مانند بیتکوین بخش مهمی از ارزش بازار را اشغال کرده، به این معنی است که احتمالا آلت کوینهای کوچک کمترین شانس رشد را دارند. این یعنی سرمایهگذاری روی کریپتوی اصلی بازار، شانس کسب سود را افزایش میدهد.
کاربرد دامیننس در تشخیص آلت سیزن
آلت سیزن به زمانی اشاره دارد که سرمایهگذاری روی آلت کوینهای مختلف بیشتر از بیتکوین دیده میشود. با بررسی دامیننس میتوانید از میزان ارزش بیتکوین در بازار مطلع شوید. زمانی که این نرخ کاهش پیدا کند، یعنی توجه سرمایهگذاران به دیگر ارزهای دیجیتال جلب شده است.
کاربرد دامیننس در ارزیابی میزان اعتماد به پروژهها
با استفاده از دامیننس میتوانید این موضوع را بررسی کنید که میزان اعتماد کاربران به یک پروژه چقدر است؟ به این معنی که افزایش نرخ دامیننس پروژهای مانند اتریوم نشان میدهد افراد زیادی قصد دارند سرمایه خود را به خرید این آلتکوین اختصاص دهند و امکان رشد آن زیاد است.
ضمن اینکه رشد اتریوم به این معنی است که کاربران تمرکز خود را روی آلتکوینها یعنی ارزهای دیجیتال غیر از بیتکوین منعطف کردهاند. در این شرایط تصمیمگیری برای انتخاب آلت کوین قابل رشد راحتتر زمانی است که حتی نتوانید تشخیص دهید کدام کریپتوها ارزش بیشتری از بازار را به خود اختصاص دادهاند.
کاربرد دامیننس در بررسی میزان نقدینگی
ارزیابی میزان نقدینگی یک ارز دیجیتال، تاثیر زیادی در تصمیمگیری برای انتخاب آن دارد. یکی از روشهای موجود برای این منظور را میتوان بررسی میزان دامیننس دانست. به این صورت که افزایش دامیننس ارز دیجیتالی مانند اتریوم نشان میدهد نقدینگی زیادی به آن وارد شده است. درمقابل، کاهش Dominance بیتکوین نشان از خروج سرمایه میدهد.
چه عواملی بر دامیننس ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارند؟
دامیننس یک ارز دیجیتال ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلف دستخوش تغییر شود. در حقیقت موارد مختلفی وجود دارد که میتوانند بر میزان توجه به یک ارز و سرمایهگذاری روی آن تاثیر بگذارند که این موضوع باعث تغییر نرخ دامیننس خواهد شد. از مهمترین این عوامل باید به موارد زیر اشاره کرد.
تغییر دامیننس تحت تاثیر اخبار و رویدادهای جهانی
اخبار و رویدادهای جهانی میتوانند روی تمام جنبههای زندگی تاثیر بگذارند و بازار رمز ارزها نیز از این قاعده مستثنی نیست. گاهی یک خبر مانند ارتقاء شبکه بلاکچین ممکن است باعث رشد قیمت ارزش یک ارز شود. درمقابل، هک صرافیها میتواند معایبی مانند خروج سرمایه و سقوط کریپتوها را بههمراه داشته باشد.
ازاینرو میتوان نتیجه گرفت اخبار و رویدادهای جهانی که باعث کاهش یا افزایش سرمایه در بازار کریپتوها میشوند و روی میزان خرید یا فروش ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارند، باعث تغییر دامیننس نیز خواهند شد.
تاثیر عرضه و تقاضا روی دامیننس
قیمت ارز دیجیتال در کنار تاثیرپذیری از عواملی مانند پشتوانه اقتصادی و هدف پروژه، بهطور مستقیم به میزان عرضه و تقاضا بستگی دارد. اگر اخباری منتشر شود که افزایش میزان فروش ارز را بههمراه داشته باشد، اولین اتفاقی که میافتد کاهش قیمت کریپتو است.
وقتی قیمت ارز دیجیتال افت کند و سرمایه زیادی از آن خارج شود، نرخ دامیننس نیز کاهش پیدا خواهد کرد. ازاینرو میزان عرضه و تقاضا که خود معمولا از اخبار و البته هیجانات بازار تاثیر میگیرد، به یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار روی دامیننس تبدیل شده است.
چگونه میتوان روند دامیننس را تشخیص داد؟
تشخیص دامیننس کار چندانی دشواری نیست. برای این منظور میتوانید از پلتفرمهای تحلیلی مانند TradingView استفاده کنید. زمانی که بهصورت روزانه یا هفتگی به بررسی نمودار یک ارز بپردازید، متوجه مسیر صعودی یا نزولی نرخ دامیننس آن خواهید شد.
راهکار سادهای که برای این منظور وجود دارد بررسی همیشگی نرخ دامیننس بیتکوین است. با توجه به اینکه این ارز دیجیتال، بخش زیادی از ارزش بازار را بهخود اختصاص میدهد، زمانی که افزایش پیدا کند متوجه میشوید نرخ دامیننس آلتکوینها با کاهش همراه است. عکس این قضیه نیز صدق میکند..
با استفاده از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال نیز میتوانید روند دامیننس را تشخیص دهید. برای این منظور اندیکاتورهایی مانند MACD و RSI وجود دارد. برای درک بهتر استفاده از آن باید گفت زمانی که الگوی نموداری میانگین متحرک بلندمدت زیر الگوی میانگین کوتاهمدت قرار بگیرد، نشاندهنده افزایش دامیننس است.
نقش دامیننس در تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال است که به شما نشان میدهد کدام ارز را بخرید و سرمایه خود را از کدام پروژه خارج کنید. بدون بهرهمندی از دانش و مهارت در این زمینه، نمیتوانید در بازار کریپتوکارنسیها به موفقیت دست یابید. اما دامیننس چه
چه تاثیری در تحلیل تکنیکال دارد؟
با توجه به اینکه دامیننس کمک میکند تا از روند کلی بازار مطلع شوید و ببینید نقدینگی آلتکوینها بیشتر است یا بیتکوین، میتوان از این معیار بهعنوان یک شاخص اساسی یاد کرد که امکان تشخیص روند بازار را آسان میکند. با کمک دامیننس میتوانید استراتژی مناسب خود را برای بهرهمندی از بهترین عملکرد انتخاب کنید.
نحوه محاسبه دامیننس
برای محاسبه دامیننس و کسب اطلاعات درخصوص میزان ارزش بازاری که یک ارز دیجیتال به خود اختصاص داده، کافی است از یک فرمول ساده استفاده و با توجه به آن، یک استراتژی خوب انتخاب کنید. فرمولی که برای این منظور وجود دارد بهصورت زیر است.
برای محاسبه دامیننس و کسب اطلاعات درخصوص میزان ارزش بازاری که یک ارز دیجیتال به خود اختصاص داده، کافی است از یک فرمول ساده استفاده و با توجه به آن، یک استراتژی خوب انتخاب کنید. فرمولی که برای این منظور وجود دارد بهصورت زیر است.
دامیننس = (ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال ÷ ارزش بازار یک ارز دیجیتال) × ۱۰۰
جمعبندی
دامیننس از معیارهای مهم در دنیای رمزارزها بهشمار میآید که به شما در تحلیل تکنیکال و شناسایی روند کلی بازار کمک میکند. این اصطلاح به این معنی است که یک ارز دیجیتال چه مقدار از ارزش کلی بازار را بهخود اختصاص میدهد.
از کاربردهای دامیننس علاوهبر تشخیص روند کلی بازار میتوان به تشخیص آلت سیزن و بررسی میزان نقدینگی اشاره کرد. همچنین باید گفت عواملی مانند اخبار و رویدادهای جهانی و میزان عرضه و تقاضا بر دامیننس ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارند. این معیار با کمک فرمولی ساده و توجه به اخبار قابل محاسبه و تشخیص است.