/
/
/
نحوه محاسبه حجم معاملات فارکس
محاسبه حجم معاملات فارکس
فارکس

نحوه محاسبه حجم معاملات فارکس

فارکس

نحوه محاسبه حجم معاملات فارکس

در بازار فارکس به‌عنوان بزرگ‌ترین ‌بازار معاملاتی جهان با حجم بیش از ۸ تریلیون دلار معامله در روز باید با دست پر و با دانشی به‌روز وارد یک موقعیت معاملاتی شوید.

حجم معامله در فارکس درصدی از ارز پایه جفت ارز یا نمادی است که قرار است معامله شود. در این مطلب ضمن بیان اهمیت حجم ‌معامله در مدیریت ریسک، روش محاسبه آن را نیز شرح داده‌ایم.

آشنایی با مفهوم حجم معاملات در فارکس

فارکس بزرگ‌ترین بازار مالی جهان را به‌خود اختصاص داده است. برای ورود به این بازار شاید تجهیزات فیزیکی پیچیده و خاصی نیاز نباشد، اما دانش معامله و مهارت مدیریت ریسک نقش زیادی در کاهش ضرر و افزایش سودآوری در یک معامله دارد.

قبل‌از اینکه مستقیم سراغ توضیح مفهوم حجم معاملات در فارکس برویم، باید شما را با چند اصطلاح کاربردی در این بازار آشنا کنیم. در ابتدا بدانید که در جفت‌ارزهای فارکس یا نمادهایی که به‌صورت جفت معامله می‌‌شوند مانند EUR/USD، به نماد اول ارز پایه و به نماد دوم ارز متقابل می‌گویند.

Trade Volume که همان حجم معاملات فارکس یا پوزیشن سایز است، مقدار دارایی مد نظرتان برای انجام معامله به‌حساب می‌‌آید و با واحد لات اندازه‌گیری می‌شود‌. لات نیز درصدی از ارز پایه در نماد معاملاتی است.

برای اینکه وارد یک موقعیت معاملاتی ‌شوید، باید حجم معامله یا پوزیشن سایز را به‌درستی وارد کنید.‌ این مقدار برای سرمایه‌گذارهای تازه‌کار باید بسیار کم باشد تا درصورت ضرر احتمالی، سرمایه زیادی را ازدست ندهند‌.

نکته‌ای که درباره حجم معامله در فارکس باید یادآوری کنیم، این است که پوزیشن سایز در هر معامله جداگانه محاسبه می‌شود و حتی برای ۲ دارایی با نماد یکسان، باید قبل‌از بازکردن معامله مقدار دقیق آن را محاسبه کنید.

هر لات در فارکس چقدر است؟

به‌عنوان یک توضیح تکمیلی بدانید که هر یک لات در فارکس طبق قرارداد استاندارد و از پیش‌تعیین‌شده، اندازه‌ای از ارز پایه در جفت ارز یا نماد مورد معامله است. برای اینکه بهتر این قضیه را درک کنید ما مقدار لات را برای دارایی‌های مختلف در فارکس ذکر کرده‌ایم که عبارت‌اند از:

  • در تمامی جفت‌ارزها، هر لات برابر است با ۱۰۰،۰۰۰ از ارز پایه. مثلا اگر لات در معامله نماد EURUSD برابر ۲ بود، حجم معامله برابر ۲۰۰،۰۰۰ یورو است.
  • لات در نماد اونس طلا برابر ۱۰۰ است. یعنی هر یک لات (XAUUSD) معادل ۱۰۰ اونس طلا است.
  • لات در نماد نفت برنت (BRENT) برابر ۱۰۰۰ است. مثلا ۰/۱ لات نفت برنت معادل ۱۰۰ اونس نفت برنت است

محاسبه حجم معامله در فارکس

برای به‌دست‌آوردن حجم معامله در واحد لات لازم است از فرمول ثابتی استفاده کنید. این فرمول عبارت‌است از:

Position size = ((account value x risk per trade) / pips risked)) / pip value per standard lot

در این فرمول شما اصلاحات تازه‌ای را مشاهده می‌کنید که شاید درباره آن‌ها چیزی ندانید.

نگران نباشید این مطلب به تمام ابهامات شما دررابطه‌با حجم معامله در فارکس پاسخ می‌دهد. هرکدام از پارامترها در این فرمول اشاره به مقادیر عددی خاصی دارند که عبارت‌اند از:

  • Position size: حجم معامله در فارکس (همان چیزی که به‌دنبالش هستیم)
  • account value: موجودی شما برای شروع معامله
  • risk per trade: درصد ریسکی که در یک معامله لحاظ می‌شود. عموما معامله‌گرها ریسک ۲درصد را انتخاب می‌کنند.
  • pips risked: اختلاف میان نرخ ورود به معامله برای یک دارایی معاملاتی و قیمتی که به‌عنوان حد ضرر برای آن در نظر گرفته شده است.
  • pip value per standard lot: کمیت پیپ به‌ازای هر لات

برای محاسبه ارزش پیپ یک فرمول بسیار ساده وجود دارد که با جایگذاری مقادیر عددی برای هر پارامتر به‌دست می‌آید.این فرمول به شرح زیر است:

Pip value = (pip size / exchange rate) x position size

پارامترهای به‌کاررفته در این فرمول عبارت‌اند از:

  • pip size: اندازه پیپ که در اکثر جفت ارزها معادل با ۰.۰۰۰۱ است (در جفت ارزهایی که یک طرف آن‌ها ین ژاپن است، اندازه پیپ برابر با ۰.۰۱ خواهد بود)
  • Exchange rate: بهای فعلی جفت ارز مد نظر در بازار فارکس
  • Position size: حجم معامله

نمونه‌ای از محاسبه حجم معامله در بازار فارکس

اگر تنها کمی هم درباره اینکه فارکس چیست و چطور می‌توان وارد یک موقعیت معاملاتی شد، اطلاعاتی داشته باشید، حتما فرمول معرفی‌شده در بخش قبل را درک خواهید کرد. اگر باز هم محاسبه حجم معامله برای‌تان نامعلوم و گنگ است، به مثالی که در ادامه توضیح داده‌ایم توجه کنید.

به‌عنوان یک معامله‌گر تصور کنید می‌خواهید با سرمایه ۱۰۰۰ دلار وارد موقعیت معاملاتی طلا شوید. احتمالا به دانش خودتان و روند بازار اطمینان دارید، چراکه قرار است ریسک ۵درصد را انتخاب کنید.

یعنی درصورت ضرر در معامله ۵۰ دلار از سرمایه‌تان کم می‌شود. اگر فرض کنیم که اختلاف بهای ورود و حد ضرر طلا ۳۰ پیپ باشد و ارزش پیپ طلا در بازار فعلی را 89.26 دلار در نظر بگیریم، حجم معامله شما به شرح زیر خواهد بود:

(( 1000 × 0.05) ÷ 30)) ÷ 89.26 = 0.01

طبق این فرمول، حجم معامله ۰/۱ لات طلا یا ۱۰ اونس طلا است. اگر از نرم‌افزار متاتریدر۴ استفاده می‌کنید، در قسمت Volume باید دقیقا مقدار به‌دست‌آمده از فرمول را وارد کنید.

کمترین و بیشترین حجم معامله در فارکس چقدر است؟

برای ورود به یک موقعیت معاملاتی بسته به کارگزاری که انتخاب کرده‌اید، حداقل حجم معامله متفاوت خواهد بود‌. برخی بروکرها ۰/۱ و برخی دیگر ۰/۰۱ لات را به‌عنوان کمترین حجم معامله معامله در نظر گرفته‌اند.

بیشترین حجم نیز بنابر قانون بروکر انتخابی شما ممکن است ۱۰۰۰ یا ۵۰۰ لات باشد. حتی در برخی بروکرها کمتر از ۵۰۰ لات نیز دیده شده است. این موضوع و ارتباط آن با سرمایه اولیه شما می‌تواند نقش زیادی در انتخاب کارگزاری داشته باشد.

اگر سرمایه چندانی ندارید یا برعکس، می‌خواهید از موقعیت‌های معاملاتی با حجم معامله بالا سود کلانی کسب کنید، باید قبل‌از انتخاب بروکر، این مورد را تحقیق کنید‌ که حداقل و حداکثر حجم معامله در این کارگزاری چقدر است.

چرا باید حجم معامله در فارکس را محاسبه کنیم؟

احتمالا این ابهام گوشه ذهن‌تان وجود دارد که اصلا چرا باید حجم معامله را محاسبه کنیم. در این بخش قصد داریم اهمیت پوزیشن سایز را بررسی کنیم تا شما معامله‌گر تازه‌کار بدانید که سود و ضرر شما تا چه حد وابسته به این پارامتر است.

محاسبه حجم معامله به مدیریت ریسک کمک می‌کند

طبق پارامترهایی که برای به‌دست‌آوردن فرمول حجم معامله معرفی کردیم، درصد ریسک و مشخص‌کردن مقدار آن نقش زیادی در کنترل و مدیریت ریسک در یک معامله دارد. هرچقدر که این درصد بیشتر باشد، شما ریسک بالاتری را قبول کرده‌اید و می‌پذیرید که درصورت ضرر، حجم بیشتری از سرمایه‌تان ازدست برود.

حجم معامله منجر به انتخاب استراتژی مناسب معاملاتی می‌شود

اینکه حجم معامله چقدر است و شما چه میزان دارایی را می‌خواهید معامله کنید، نقش زیادی در انتخاب استراتژی معاملاتی دارد. به‌عبارتی حجم معامله را می‌توان یکی از اصلی‌ترین پارامترها در نحوه مدیریت معامله دانست.
حجم معامله به ایجاد ثبات در سودآوری کمک می‌کند.

تعیین حجم معامله و انتخاب درصد ریسک مناسب منجر به ثبات در سودآوری می‌شود‌. عملکرد معاملاتی شما به‌غیر از انتخاب موقعیت مناسب برای ورود به یک معامله به انتخاب مقادیر صحیح برای پارامترهای فرمول حجم معامله نیز بستگی دارد.

محاسبه حجم معامله در فارکس با کمک ابزارهای معاملاتی

اگر بخواهید برای هر معامله در فارکس، حجم معامله را به‌صورت دستی مشخص کنید، زمان زیادی صرف این مرحله از معامله می‌شود.

یک معامله‌گر فارکس قبل‌از ورود به موقعیت‌ مناسب معاملاتی به اندازه کافی با اعداد و ارقام و نمودارها کلنجار رفته است، حالا اگر در محاسبه پوزیشن سایز دچار کوچک‌ترین اشتباهی شود، ممکن است سرمایه‌اش را به کل از دست بدهد. به همین دلیل ابزارهای مختلفی برای محاسبه حجم معامله روی‌کار آمده‌ند، که عبارت‌اند از:

  • ماشین حساب‌ آنلاین: سایت‌ها و پلتفرم‌های متعددی وجود دارند که با واردکردن اطلاعات خواسته‌شده در آن‌ها، مقدار حجم معامله را مشخص می‌کنند.
  • محاسبه دستی و با ماشین حساب: این روش بسیار ابتدایی است و زمان زیادی باید صرف بروزرسانی داده‌ها و محاسبه کنید.
  • ربات‌های کمک معامله‌گر: ربات‌های معامله‌گر طوری برنامه‌نویسی شده‌اند که در عین محاسبه حجم معامله، امکان ورود به نرم‌افزار متاتریدر را داشته و معامله راحتی را در کمترین زمان رقم‌ می‌زنند.

بهترین ماشین حساب فارکس کدام است و چطور کار می‌کند؟

همان‌طور که دانستید برای محاسبه حجم معامله ماشین‌حساب‌های آنلاین گزینه بسیار بهتری نسبت به ماشین حساب دستی هستند. طبق نظریه کاربران و معامله‌گران فارکس، بهترین ماشین‌حساب‌ها برای پوزیشن سایز عبارت‌اند از:

  • Myfxbook
  • Babypips Position Size Calculator
  • Forex21

در این ابزارهای کارآمد محاسباتی شما لازم است تنها چند پارامتر را با داده‌های دقیق در قسمت‌های مشخص‌شده وارد کرده تا در کمتر از چند ثانیه حجم معامله برای‌تان محاسبه و نمایش داده شود. داده‌هایی که نیاز به واردکردن آن‌ها وجود دارد، عبارت‌اند از:

  • Currency Pair: جفت ارزی که قرار است معامله شود.
  • Account Currency: انتخاب ارز حساب که دلار یا یورو است
  • Account Size: موجودی حساب‌تان یا بالانس حساب
  • Risk Ratio: درصد ریسک
  • Swap with Money: تبدیل درصد ریسک به دلار با زدن روی این گزینه
  • Stop-Loss, Pips: اختلاف قیمت ورود و حد ضرر برحسب پیپ
  • Trade Size: اندازه معامله که برای جفت‌ارزها یک است.

جمع‌‌بندی

حجم معامله یا پوزیشن سایز مقدار ارز یا دارایی بر واحد لات است که قصد معامله آن را دارید. برای محاسبه حجم معامله می‌توانید به‌صورت دستی یا با کمک ماشین‌حساب‌های آنلاین مقدار آن را به‌دست آورید‌.

با محاسبه اصولی و انتخاب دقیق پارامترها می‌توانید مدیریت درستی روی سرمایه‌تان و درصد ریسک در‌ یک معامله داشته باشید. به‌عبارتی با محاسبه حجم معامله، استراتژی بهتری برای آن معامله انتخاب خواهید کرد و می‌توانید برای برخورداری از اهرم معاملاتی عملکرد بهتری ارائه دهید‌.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *