
شبکه IBF که برپایه بلاکچین بنا شده، دست به ایجاد یک متاورس با آموزههای شرعی زده و امیدوار است تا پایان 2022 از آن رونمایی کند.
شعبه دوبلین این شبکه در بخش توسعه، میزبانی و شناسایی نیازمندیهای بلاکچین و راهاندازی اقتصاد اسلامی در جوامع کوچک زبانزد است. همچنین وظیفه ساخت این متاورس را به عهده دارد.
در فاز اول متاورس به دو بخش آموزش و بازار دسته بندی میشود. ساخت این پروژه در پلتفرم «الگورند» (Algorand) انجام میشود و از حمایت تمام و کمال این پلتفرم برخوردار خواهد بود.
این پروژه با نگاه ویژه به مذهب، فرهنگ، قوانین و سیاستهای حاکم در منطقه جنوب شرق آسیا ساخته میشود. به گفته شبکه IBF متاورس را به محیطی سه بعدی تشبیه کنیم که کاربران در آن قادر به برقراری ارتباط، تولید، انجام بازیهای متنوع و همکاری با یکدیگر باشند. پس مشخصههایی که به آن اشاره شد، نقش حیاتی در شکلگیری این محیط در جامعه مورد نظر را بازی خواهد کرد. به عنوان مثال 240 میلیون از جمعیت 1.8 میلیاردی مسلمانان جهان در جنوب شرق آسیا ساکن هستند. از این رو آموزههای شریعت، اثر قابل ملاحظهای بر هر یک از ابعاد محیط متاورس خواهد داشت.
شبکه IBF پیش از هرچیز، در اواخر سال 2021 کار تحقیق بر روی مفهوم شریعت در قالب متاورس را کلید زد. این ایده در دستورکار اولیه گروه تحقیق در جاکارتا شد. این گروه کار خود را در ژانویه آغاز نمود.
این پروژه به طور ویژه دو هدف خلاقانه را دنبال میکند:
- محیط آموزشی خلاق و نامحدود از نظر زمان و مکان برای طالبان دانش را فراهم سازد.
- بازاری برای خرید و فروش با دسترسی نامحدود به بالاترین سطح اطلاعات و حمایت بالا را در اختیار سرمایه گذاران و مصرف کنندگان قرار دهد.
به گفته محمد علیم مدیرعامل شبکه IBF؛ تکنولوژی متاورس که توسط شبکه IBF ارائه میشود، ساختار فعلی اقتصاد اسلامی که بسته و محدود است را به ساختاری نامحدود و باز بدل میسازد.
متاورس، ماندگار یا زودگذر؟
هرچند که متاورس برای عده اندکی با هیجان همراه است، اما همچنان در ذهن بسیاری نامفهوم و گنگ به نظر میرسد. طبیعتا این امر نوعی حس گمراهی، ترس و عدم استقبال را از سوی این قشر به همراه دارد. در تحقیق مشترکی که اکسیوس (Axios) و شرکت تحقیقات تجاری مومنتیو (Momentive) بر روی بیش از 2500 بزرگسال در امریکا انجام دادهاند. مشخص شده که 32 درصد این گروه در واکنش به ایده متاورس احساس ترس بیشتری نسبت به هیجان نشان دادهاند و هنگامی که سلطان جنگل در فضای متاورس به نمایش درآمده، تنها 7 درصد از 58 درصدی که به دیواره فنسها چسبیده بودند آیندهی هیجان انگیزی را برای متاورس تصور میکردند.
آن دسته که حس ترس را تجربه کردند، فضای متاورس را فضایی زودگذر و آن دسته که از این فضا هیجان زده بودند، آینده را از آن متاورس میدانستند.
در مجموع، شرکتهای بزرگ و کوچک تکنولوژی میلیاردها دلار برای ایجاد فضای مجازی هزینه کردهاند. در این فضایی که برخی همچنان مردد به سرمایهگذاری در این زمینه هستند، برخی پیشگامان عرصه تکنولوژی از جمله متا، مایکروسافت و گوگل برای بهرهمندی هرچه بیشتر از این فرصت، با سرعت قابل توجهی پیش میروند. شرکتهایی همچون IBF نیز برای این دسته از پیشگامان، راه را هموار میسازد.
کمپانی فینتک اسلامی نیز در نظر دارد از مدلهای مبتنی بر بلاک چین برای ایجاد فضای آموزشی و تجاری در متاورس استفاده نماید تا به ابزاری ارشمند در تکنولوژی برای ذخیره یا انتقال اطلاعات تبدیل شود.