هفت سال پیش نسل چهارم پلی استیشن عرضه شد و سه سال پس از نسخهی پرو آن به بازار آمد. تقریباً کسی نمیدانست نسل بعدی کی خواهد آمد؟ تا اینکه سال گذشته هنوز کرونا و پاندمی واژههای اول دنیا نشده بود اعلام شد پاییز امسال پلیاستیشن ۵ عرضه خواهد شد. اولین چیزی هم که از آن میدانستیم این بود که لوگوی مشهور پلی استیشن تکرار خواهد شد. بهنوعی این پیام را منتقل میکنند که فلسفهی ساخت و بازی با این کنسول همچنان همان است و سونی در مسیر همیشگی موفقیتش در عرصهی گیمینگ قرار دارد.
در روزگاری که هنوز بحث قرنطینه و عالمگیری کووید-۱۹ داغ است، شاید بهترین خبر به کودکان و بزرگسالان علاقهمند به بازیهای رایانهای و گیمرهای حرفهای همین کنسول جدید سونی بود و هست. قیمت پایهی این دستگاه ۳۹۹ دلار در نظر گرفتهشده است. طبق برآورد و اظهارات مسئولان سونی در سال اول عرضهی نسل پنجم پلی استیشن علیرغم فروش بسیار بالا، عایدی خاصی برای سونی وجود نخواهد داشت. در واقع این قیمت برای عرضه اولیه با توجه به میزان هزینههای تولید بالا و فناوری جدید و قدرتمند روز پایین و موجب زیان است؛ اما با تسخیر مجدد بازار در سالهای بعد و بهواسطهی فروش محصولات جانبی و بازیها ضررهای سونی جبران خواهد شد. این سیاست در نسل قبلی پلی استیشن هم اجرا شد و به نظر موفقیت آمیز هم بود.
همچنین گفتنی است که مارک سرنی، برنامهنویس و سازندهی مشهور بازیهای رایانهای سکان هدایت معماری و ساخت پلی استیشن و بازیهای سونی را در دست دارد. به نظر نمیرسد بهزودی شاهد تغییر او باشیم و سرنی سالهای آینده هم سرنوشت این کنسول را در دست دارد.
مشخصات فنی پلی استیشن ۵
معماری مغز پلی استیشن ۵ همچون نسل قبلی همچنان به شرکت AMD سپردهشده است. پردازندهی این پلی استیشن از نسل Zen2 است، این پردازنده با هشت هسته و حداکثر ۵/۳ گیگا هرتز فرکانس پردازشی، وظیفهی کنترل صفر و یکهای کنسول و بازیها را بر عهده دارد. این CPU بر پایهی فناوری ۷ نانومتری ساختهشده و کمتر از دو سال است که در بازار عرضهشده است. در قلب بسیاری از رایانههای خانگی و حتی صنعتی و محاسباتی از همین نسل پردازنده استفادهشده است.
پردازنده گرافیکی یا همان GPU این پلی استیشن هم محصول AMD است و از نسل RDNA یا RADEON DNA است که بر پایهی فناوری ۷ نانومتری ساختهشده و در واقع همنسل CPU پلی استیشن ۵ است. این پردازنده با بیشینهی سرعت پردازشی ۳/۲ گیگاهرتز و ۳۶ واحد پردازشی برای نمایش و پشتیبانی از بازیها و نمایشگرهای پر کیفیت ۴K و ۸K درنظرگرفته شده است و با پورت HDMI نسل دوم میتواند جلوههای بصری بازیها را در بهترین حالت خود نمایش دهد. این پردازندهی گرافیکی، برای از شتابدهندههای سختافزاری برای اجرای تکنیک رهگیری نور (Ray tracing) بهینهسازی شده است که موجب بهتر شدن جلوههای نور، مثل بازتاب و پراکندگی در بازیها میشود. همچنین گفتنی است ایکسباکس مایکروسافت اصلیترین (و در واقع تنها) رقیب پلی استیشن ۵ نیز از این نسل پردازندهی گرافیکی بهره میبرد.
هر دو پردازندهی اصلی و گرافیکی پلی استیشن ۵ با فناوری دیگری از AMD با یکدیگر هماهنگ شدهاند که هم از نظر سطح و سرعت پردازش و هم مصرف انرژی بهطور بهینهای کار کنند. این موضوع به کنترل دمای دستگاه در هنگام فعالیت کمک میکند.
بهطور حتم این پردازندههای پیشرو به یک حافظهی دسترسی موقت یا همان رم (RAM) بزرگ و قوی نیاز دارند. سونی در اینجا هم یک رم ۱۶ گیگابایتی از نوع GDDR6 SDRAM به کار گرفته است. همحجم و هم تکنولوژی به روز این رم، میتواند موجب روان اجراشدن بازیهای سنگین و پر طرفی مثل God of War یا FIFA21 شود.
سیستم خنککنندهی پلی استیشن ۵ یک فن دوطرفه با ضخامت ۴۵ میلیمتر و قطر ۱۲۰ میلیمتر است. این فن در ارتباط با یک مخزن گرمایی بزرگ با لولهی استاندارد تخلیه است که موجب میشود شدت و سرعت و شکل جریان هوا بهصورت بهینه باشد. گفتهی خود سونی این سیستم خنککننده در نهایت مثل یک اتاقک بخار میتواند دمای دستگاه را در محدودهی مناسب نگه دارد. توان این خنککننده حدود ۳۵۰ وات است. عددی که واقعاً بزرگ به نظر میرسد.
سیستم صوتی به کار رفته در کنسول جدید سونی، یک پیشرفت اساسی است. فناوریای که با نام Tempest Engine شناخته میشود. در این فناوری شرایطی ایجاد شده است که صدها منبع صوتی همزمان پردازش و پخش شود؛ یعنی صداهایی باکیفیت، دقت و جزئیات بیشتری میتواند به گوش گیمر برسد. به عبارتی سازندگان بازیها میتوانند صداهای طبیعی و پر جزئیاتی را برای بازی خود داشته باشند. در پلیاستیشن ۴ فقط تا ۵۰ منبع صدا همزمان پخش میشد؛ بنابراین هدستها و سیستمهای صوتی باکیفیت و گرانقیمت مخصوص بازیها میتوانند بیشتر تواناییهای خود را نشان دهند و لذت بازی چند برابر شود.
لازم به ذکر است که بلوتوث نسل ۵.۱ و وایفای IEEE 802.11ax پلی استیشن پنج را به شبکههای بیسیم وصل میکند.
حافظه و اتصالات
بازیهای پلی استیشن، خصوصاً آنهایی که اختصاصی این کنسولاند، معمولاً بسیار سنگین و پرحجم هستند. همچنین گیمرها، معمولاً چندین بازی را همزمان روی کنسول خود دارند. از این رو داشتن یک حافظهی بزرگ و پرسرعت ضروری به نظر میرسد. سونی این هم از آخرین فناوری حافظههای SSD بهره برده ولی حجم آن فقط ۸۲۵ گیگابایت است که ۱۵۸ گیگابایت آن برای خود دستگاه و سیستمعاملش اختصاص یافته و ۶۶۷ گیگابایت به بازیها اختصاص خواهد داشت. پلی استیشن ۵ در این بخش شاید کمی ناامیدکننده به نظر برسد. چون علاوه بر حجم قابلتوجه بازیها در هنگام نصب، ذخیرهسازی محتوای حاشیهای و آپدیتها و ذخیره بازیها برای ادامه (سیو بازی) حجم قابلتوجهی از حافظه اشغال میکند که در کوتاهمدت باعث پر شدن حافظه میشود. حافظههای SSD ای که در قلب پلیاستیشنهای ۵ کار میکنند، مجهز به پورت M2 با اینترفیس NVM Express هستند. این شرایط یعنی حافظه قابل ارتقا و سرویس است ولی باید یک شخص متخصص آن را انجام دهد. البته راه سادهای وجود دارد. با توجه به دو پورت USB3.2 و یک پورت USB2 و یک پورت تایپ C هاردهای اکسترنال میتواند به کاربر کمک کند.
این حافظههای SSD از نوع ۱۲ کاناله با توان ذخیرهسازی ۵/۵ گیگابایت بر ثانیه است. البته پشتیبانی از کتابخانه ZLIB و پروتکل جدید Oodle Kraken برای فشردهسازی اطلاعات سرعت ذخیرهی اطلاعات به بیش از ۸ گیگابایت بر ثانیه میرسد.
پلیاستیشن ۵ درایور نوری اولترا اچدی بلوری دارد. این درایور دیسکهای اولترا اچدی بلوری، بلوری و دیویدیهای معمول را پشتیبانی میکند. این فناوری یعنی بهرهگیری و پشتیبانی از دیسکهایی که بین ۵۰ تا ۱۰۰ گیگابایت را در خود ذخیره میکنند. گفتنی است پورت گیگا اترنت نیز در پشت کنسول به کار رفته است.
دستههای بازی ps5
دستههای بازی پلی استیشن ۵ طراحی نو و جذاب و سادهای دارند. بهجای دوآل شاک هم با نام جدید دوآل سنس شناخته میشود. در واقع میخواهد به ما بگوید که طراحی جدید، نه یک لرزش و شوک، بلکه امکان لمس و حس کردن فضای بازی را به ما میدهد. شما در بطن بازی قرار میگیرید. با وجودتان بازی را هدایت میکنید. رابطهای دسته، بلوتوث ۵.۱ و یواسبی تایپ C است. ارتباط بی تاخیر و شارژ سریعتر از قابلیتهای این رابطهاست.
اگر خواهان خرید این پلی استیشن دوست داشتنی و دیگر کنسولهای بازی هستید، بدون نگرانی از هزینهها میتوانید خرید قسطی PS5 رو هم در نظر داشته باشید و با استفاده از شرایط دریافت وام دیجیپی و بدون نیاز به ضامن کالای مورد نظر خود رو خریداری کنید.
نیاز زندگی خونه من